Huistijgers door een luikje

Er zijn hondenmensen en er zijn kattenmensen. Honden moet natuurlijk worden uitgelaten terwijl katten lekker hun eigen plan kunnen trekken en de natuur of buurt in kunnen gaan. Een lekkere lange wandeling maken met je gezellige viervoeter kan natuurlijk ontzettend fijn zijn, maar als je het liever wat relaxter houdt dan is een kat misschien toch wel ideaal. Een kat kan natuurlijk zelfstandig naar buiten, mits je een goed kattenluik hebt. In dit artikel worden de soorten kattenluiken op een rijtje gezet, zodat je een juiste keuze kan maken. Lees dus snel verder!

Waarom een kattenluik?

Katten zijn van nature eigenlijk kleine tijgertjes en dus echte roofdieren. Sommige katten vinden het helemaal prima om binnen te blijven, maar de meeste katten willen waarschijnlijk toch wel graag op expeditie en de wijde wereld in. Katten zijn ook sociale dieren dus het is goed voor ze om contact te maken met andere buurtkatten. Verder kunnen ze buiten ook lekker hun energie kwijt door te rennen, jagen en spelen. Uiteraard kun je je deur iedere keer open en dicht voor ze doen, maar daar heb je hoogstwaarschijnlijk niet altijd zin in. Plus het is ook fijn dat je kat buiten kan zijn en naar binnen kan als hij of zij dat wil. Een kattenluik biedt dus voor jou en voor jouw kat veel voordelen op het gebied van vrijheid, maar welke kattenluiken zijn er dan allemaal?

Soorten kattenluiken

Er bestaan ontzettend veel verschillende opties in kattenluikjes. Het hangt een beetje af van jouw wensen en soort kat welke de meest geschikte is. Een tip is misschien sowieso handig om mee te geven: zorg dat je kat er door past! Katten kunnen naar binnen via een klassiek kattenluik. Dit luikje kun je eenvoudig afsluiten als je niet wilt dat je kat opnieuw naar buiten gaat. Er zijn twee soorten klassieke kattenluiken, namelijk luikjes met tweestandenvergrendeling en vierstandenvergrendeling.

Daarnaast zijn er ook meer geavanceerde kattenluiken. Deze kunnen voorkomen dat katten van de buren binnen komen. Het kattenluik maakt dan verbinding met de chip die in jouw kat is aangebracht of om heeft in zijn of haar halsband. Door de sensor worden ongewenste bezoekers geweerd. Ook heb je geavanceerde kattenluiken die werken op magnetische en infraroodsensoren. Ook dit werkt via een hanger die bevestigd wordt aan de halsband van jouw kat. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een kattenluik in je binnendeur aan te brengen. Op deze manier hebben je katten binnenshuis ook meer bewegingsvrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *